Medikal veya cerrahi ortopedik tedavi gerektiren hastalarda, hastayı eski haline döndürmek için uygulanan fizik tedavi girişimlerine ortopedik rehabilitasyon denir.
Ortopedik ameliyatlar, alçı uygulamaları, atel uygulamaları, protez uygulamaları sonrasında hastaların eklemlerinde genellikle sertlik ve katılık oluşmaktadır. Alçı veya atel tedavisinden sonra, hasta o eklemini eskisi kadar yumuşak ve rahat kullanamamaktadır. Bunun nedeni de eklem ve ekleme bağlı olarak kaslarda yaşanmış olan hareketsizliktir. Eklemde şişlik, hareket kısıtlılığı ve hareketle ağrı oluşması gibi yakınmaların yanı sıra, kaslarda da belirgin bir güçsüzlük gözlenecektir. İşte, bu noktada ortopedik rehabilitasyon devreye girecektir.
Ortopedik Rehabilitasyon Nedir?
Ortopedik rehabilitasyon, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanlarında özelleşmiş bir alt birim olup oldukça yoğun bir hastalık grubuna bakmaktadır. Ortopedik rehabilitasyona uygun olan hasta, fizik tedavi uzmanı tarafından değerlendirildikten sonra hastaya özel rehabilitasyon programı hazırlanır ve bu süreçte hasta ve fizyoterapist birebir çalışmaya başlar. Tedavinin süresi ve yapılacak seans sayısı hastanın problemlerine göre değişkenlik gösterir.
Ortopedik Rehabilitasyon Hangi Hastalara Uygulanır?
Ortopedik rehabilitasyon konservatif ya da cerrahi tedavi gerektiren kas iskelet sistemine ait tüm ortopedik vakalarda uygulanır. Ortopedik girişim(ameliyat, alçı, atel, protez vb.) öncesi ve sonrasında hasta değerlendirilerek yakın, orta ve uzun vadeli fizik tedavi planı hazırlanmalıdır. Ortopedi ve fizik tedavi uzmanı ve yardımcılar ile birlikte hastanın geleceğine yönelik planlar masaya yatırılmalı ve daha ilk başta ortopedik rehabilitasyon protokolü oluşturulmalıdır.
Yapılan iş hastayı sadece fonksiyonel açıdan en üst seviyede iyilik düzeyine getirmek ve rehabilite etmek değil, aynı zamanda hastanın mevcut durumunu ve yapılan cerrahiyi de korumaktır. Ortopedik rehabilitasyon;
Ortopedik Rehabilitasyonun Amaçları Nelerdir?
Ortopedik rehabilitasyon uygulanmasının amaçları, hastanın iskelet yapısındaki bozukluklar nedeniyle kaybedilen vücut işlevlerini geri kazandırmak ya da iyileştirmektir. Amaç yapılan tedavi sonucunda hastayı eski sağlıklı ve en yakın haline getirmek, işine ve mesleğine geri döndürmek, tekrar üretici pozisyona getirerek başkasına muhtaç olmadan yaşamasını sağlamaktır.
Ortopedik rehabilitasyon yapılacak hasta, tedaviyi yapan ortopedi uzmanının da görüşü alınarak fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı ve fizyoterapist tarafından değerlendirildikten sonra özel rehabilitasyon programına hazırlanır. Rehabilitasyon süreci hastanın potansiyeli, hastanın tedaviye katkısına ve uyumuna göre fizyoterapistlerle birebir çalışma sonucunda belirlenir.
Ortopedik Rehabilitasyon En Sık Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Ortopedik rehabilitasyonda çoğunlukla karşılaşılan vakalar; ampütasyon rehabilitasyon, endoprotez rehabilitasyon, kırık rehabilitasyonu ve skolyoz rehabilitasyonudur. Ortopedik rehabilitasyonun kapsadığı alanlar hakkında bilgiler vereceğiz.
Ampütasyon Rehabilitasyonu
Ampütasyon rehabilitasyon uygulaması genellikle bacakta yapılmakta ve kol, bacak kemiğinin tamamının yada bir kısmının alınmasıdır. Ampütasyon yapılan bölgeye protez takılmakta ve sonrasında rehabilitasyonu sağlanmaktadır.
Endoprotez Rehabilitasyonu
Endoprotez rehabilitasyonu, en çok kalça, omuz ve dirsek hastalıklarında yapılmaktadır. Çeşitli sebeplerle deforme olmuş, fonksiyonunu kaybetmiş bölgelerdeki eklemler alınarak yerine uygun farklı bir protez hazırlanmaktadır. Amaç; var olan ağrının dindirilmesi ve kişinin yaşamının aktif hale gelmesini sağlamaktır.
Kırık Rehabilitasyonu
Kırık rehabilitasyonu; çeşitli sebeplerle eklem yerlerinde kırık oluşması sonrası alçı sürecinin bitmesinin ardından uygulanmaktadır. Bu yöntemde amaç; koltuk değnekleri eşliğinde kişinin yürümesinin ve dengesinin sağlanmasıdır.
Skolyoz Rehabilitasyonu
Skolyoz, omurga üzerinde gelişen bir hastalık olup omurga eğriliği olarak bilinmektedir. Çeşitli sebepler sonucu skolyoz hastalığı gelişebilir ve mutlaka tedavisi uygulanmalıdır.
Ortopedik rehabilitasyon; kırık, çıkık, spor sakatlıkları, dirsek yaralanmaları, kemik erimesi, bağ ve tendon problemleri, sinir yaralanmaları, eklem protez cerrahisi sonrası, kemik uzatma cerrahisi sonrası ve koruyucu eklem cerrahisi sonrası ve ortopedik ameliyatlarda uygulanmaktadır.
Ortopedik rehabilitasyon; öncelikle hastaya tanı koyularak uygulanmaya başlanır. Ardından ortopedik rehabilitasyon uzmanları tarafından hastanın yaşına, kilosuna ve genel sağlık duruma bakılarak kişiye özgü tedavi planlaması yapılmaktadır. Ortopedik rehabilitasyon ile hastaya akıllı egzersiz cihazları eşliğinde ve sıcak- soğuk uygulamaları ile egzersizler sağlanmaktadır. Uygulanan egzersizler sayesinde hastanın iskelet yapısındaki bozukluklar giderilmekte ve kaslar güçlenmektedir. Ortopedik rehabilitasyon işlemleri tamamen uzman bir hekim tarafından yapılmakta ve hasta açısından zorlayıcı bir uygulama olmadığı için rahatlamaları ve gevşemeleri kolaylaşmıştır. Uzman hekimlerin tedavide gördüğü başarılı sonuçlar sonrası ortopedik rehabilitasyon işlemleri tamamlanmaktadır.
Merkezimizde Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında uzman hekimlerimiz ve ortopedik rehabilitasyon konusunda deneyimli ekibimiz ile her hasta için olduğu gibi sizler için de kişiselleştirilmiş bir rehabilitasyon programı belirleyeceğiz. Bu program çerçevesinde ağrınızı yönetmenize, gücünüzü, esnekliğinizi, hareket açıklığınızı, dengenizi ve koordinasyonunuzu geliştirmenize yardımcı olacağız. Bunu yaparken şu uygulamalardan faydalanacağız: